Zupa cebulowa

0
541

Składniki:

1. 6 cebulek dymek (bez szczypiorku)
2. 1 łyżeczka cukru
3. 2 łyżki masła
4. 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
5. 1 szklanka śmietany kremówki
6. 2 łyżki mąki pszennej
7. Pół kilograma młodych, małych ziemniaków
8. Dwie łyżki posiekanego zielonego koperku
9. 3 dag masła do ziemniaków
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

W garnku rozpuścić dwie łyżki masła. Cebulki oczyścić i pokroić w krążki, wrzucić na masło, posypać cukrem i podsmażyć na złoty kolor. Gdy cebulka już będzie zeszklona wlać do niej szklankę bulionu i gotować trzy minuty. Zmiksować i dodać pozostały bulion, zagotować. Mąkę dokładnie, (aby nie było grudek) wymieszać ze śmietaną i zagęścić zupę. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie osączyć. Masło rozpuścić i polać ziemniaki. Koperek drobno posiekać i obtoczyć w nim ziemniaki. Podawać jako dodatek do zupy.
Do tej zupki można dodać kilka ząbków podpieczonego czosnku zmiksowanego z cebulką, zupa nabierze bardziej wyrazistego smaku.