Drink z syropem marakuja i whisky – passportówka.
Witajcie. Jeżeli ktoś mówi Wam, że nie znosi whisky i nie chce jej pić na imprezie to zaserwujcie tej osobie niżej zaprezentowanego drinka. Wypije go z przyjemnością, a na końcu zdziwi się że była tam whisky. Jest słodko-kwaśny, mocno owocowy charakter nadaje mu syrop firmy Monin. Te syropy nie są zbyt drogie, butelka 0.7l starcza na bardzo długo a kosztuje ok. 35zł – polecam.
Potrzebujesz:
– 40 ml whisky
– pół limonki
– 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
– lód kruszony
– 10-15ml syropu marakuja
Sposób przygotowania:
Kroimy pół limonki w łódeczki i wrzucamy do szklaneczki typu old fashioned.
Zasypujemy to łyżeczką, bądź dwoma cukru ( w zależności od soczystości limonki).
Ucieramy cukier z limonką przy pomocą muddlera.
Zasypujemy szklankę lodem.
Wlewamy 40 ml szkockiej.
Wlewamy odrobinę syropu marakuja (10-15ml).
Mieszamy drinka tak aby dobrze rozmieszać dno. Dosypujemy ewentualnie lodu. Drink z syropem marakuja jest bardzo owocowy i zaspokoi każde podniebienie.
Tak prezentuje się drink z syropem marakuja i whisky.
Pamiętaj – pij odpowiedzialnie.
Polub nas na facebooku i instagramie!