Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, że jedzenie innych potraw niż teraz sprawiało Ci przyjemność w dzieciństwie? Natomiast to, czego wtedy nie lubiłeś, teraz prawdopodobnie Ci smakuje. Dotyczy to większości ludzi. Oczywiście pewne potrawy których nie mogliśmy przełknąć podczas obiadu w przedszkolu, nie smakują nam także w dorosłym wieku. Jednakże nasze preferencje, jeśli chodzi o kulinaria, znacząco się zmieniają w ciągu życia. Czym jest to spowodowane, i dlaczego właściwie pewne rzeczy lubimy, a inne sprawiają nam cierpienie podczas jedzenia? Za pewne główną odpowiedzialność ponosi tutaj proces uwarunkowania. Być może pewne potrawy zwyczajnie źle nam się kojarzą. Może byliśmy zmuszani do jedzenia na przykład grysiku, gdy nie byliśmy głodni, przez co przestał nam od smakować. W ten sposób uwarunkowane preferencje smakowe można jednak odwrócić. Będąc już dorosłym wystarczy się przełamać i spróbować tegoż grysiku, może się okazać, że bardzo będzie nam on smakował. w dużej mierze od nas samych zależy co lubimy.