Drink z whiskey jabłkową i syropem maraschino podany w kieliszkach na shoty
Chciałbym Wam pokazać ciekawy przepis na drink z whiskey jabłkową. Mało tradycyjnie rozleje go do małych kieliszków, podany będzie w formie shotów.
Do drinka użyję mojego ulubionego Jim Beam’a jabłkowego, czyli burbonu (whiskey amerykańskie, które musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy i być leżakowane w beczkach dębowych). Dla ciekawszego smaku dodam zalewę z wisienek maraschino, które zyskały wielką popularność wśród moich znajomych po ostatnim wpisie z propozycją drinka walentynkowego;) Mam nadzieję, że dzisiejszy drink równie bardzo przypadnie Wam do gustu! Zapraszam do wypróbowania przepisu na drink z whiskey!
Potrzebujesz:
– kostki lodu
– 40 ml whiskey
– 40 ml soku z cytryny
– 40 ml syropu z maraschino
Sposób przygotowania drinka:
Do shakera wypełnionego lodem nalewam 40 ml whiskey jabłkowej.
Następnie wlewam 40 ml syropu z wisienek maraschino. Dzięki nim otrzymam ciekawą barwę drinka oraz niepowtarzalny smak!
Dodaję 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wyciskając, uważam, aby do shakera nie wpadły pestki z cytryny!
Wszystkie składniki skłócam w shakerze z lodem. Gotowy drink z whiskey wlewam do 4 kieliszków.
Shoty gotowe! Tak podanym drinkiem warto podzielić się z przyjaciółmi lub drugą połówką!