Przepyszne shoty z triple sec i masłem orzechowym
Shoty z triple sec i masłem orzechowym to najsmaczniejsze shoty, jakie tylko mogę sobie wymarzyć! Triple sec to doskonałe likiery pomarańczowe, który zawiera 40% alkoholu. Produkowany jest od XIX wieku. Dwie marki produkujące triple sec – Cointreau i Combier spierają się, która była pierwsza. Cointreau twierdzi, że to on rozpoczął destylacje likieru pomarańczowego w 1849, zaś Combier upiera się, że to on był prekursorem w 1834. W drugiej połowie XIX wieku triple sec był już dobrze znany i tak pozostaje do dziś. Wpadłem na pomysł, aby jego niezwykły aromat połączyć ze słodkim irish creamem, a dla jeszcze większej rozkoszy smakowej dodam masło orzechowe. Zachęcam do wypróbowania!
Potrzebujesz:
– 40 ml triple sec
– 80 ml likieru irish cream
– kostki lodu
– masło orzechowe
Sposób przygotowania drinka:
Na początku dekoruję kieliszki – smaruję je masłem orzechowym, a następnie maczam je w sezamie. Z takiego kieliszka shoty z triple sec smakować będą jeszcze lepiej!
Do shakera z lodem nalewam 40 ml triple sec.
Dolewam 80 ml pysznego irish cream.
Dorzucam porządną łyżkę masła orzechowego. Dla amatorów masła orzechowego takich jak ja proponuję dodać nawet więcej 😉
Teraz pozostaje wyshakerować dokładnie naszego drinka, przelać go do wymyślnie udekorowanych kieliszków i gotowe! Otrzymujemy znakomite shoty z triple sec i masłem orzechowym!