Często robiąc zakupy, zapominamy zastanowić się chociaż przez chwilę, jaka jest historia produktu, który właśnie wkładamy do koszyka i od czego tak naprawdę zależy jego jakość. Tylko gdy jesteśmy w pełni świadomi, jak przebiega proces produkcyjny, możemy dokonywać właściwych wyborów, które zagwarantują nam na przykład zdrowe i smaczne jedzenie dla całej rodziny.
Weźmy pod uwagę konkretny przykład, niech będzie to coraz bardziej popularne mięso indycze. Zjadamy je chętnie, pomyślimy więc skąd pochodzi i co sprawia, że jest takie smaczne. Zacznijmy od samego początku, czyli od jajka, bo tylko jajka pochodzące od wyselekcjonowanych osobników o pewnych ściśle określonych cechach gwarantują to, że pisklęta indycze, jakie się z nich wyklują, odziedziczą te same cechy co ich rodzice. Dobrej jakości pisklęta indycze połączone z odpowiednio zbilansowana karmą i należytą opieką szybko urosną i po wszystkich procesach związanych z obróbką i przetwarzaniem tego mięsa trafią na nasze stoły w postaci pysznego dania.