Przekładane ciasto ptysiowe

0
559

Składniki:

1. 10 dag masła
2. 2 szklanki mąki pszennej
3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
4. 4 szklanki śmietany kremówki
5. 8 jajek
6. 1 szklanka kompotu z owocami z zielonego agrestu
7. 1 szklanka kompotu z owocami z czerwonego agrestu
8. 2 opakowania cukru waniliowego
9. 1/3 szklanki cukru

Wykonanie:

Zagotować masło z dwoma szklankami wody a następnie wsypać mąkę pszenną i gotować mieszając aż zrobi się jedna kula ciasta. Ostudzić. Po ostudzeniu utrzeć tak przygotowaną masę z jajkami i gotowe ciasto podzielić na trzy części. Piekarnik nagrzać do 225 stopni Celsjusza.
Każdą porcję ciasta rozsmarować na dnie wyłożonej pergaminem tortownicy i piec pół godziny.
Kompot z czerwonego i zielonego agrestu zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Placki przełożyć ostudzonym kisielem i bitą śmietaną. Ciasto udekorować według uznania.