Składniki:
Na ciasto:
1. 10 dag drobnego cukru
2. 8 żółtek
3. 5 białek
4. 5 dag mąki pszennej
5. 5 dag mąki ziemniaczanej
6. Cukier puder
Na krem:
1. 20 dag tłustego twarogu
2. 10 dag drobnego cukru
3. 6 łyżek soku z cytryny
4. 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
5. 2 białka
6. 2 owoce kiwi
7. 3 płaty żelatyny
Wykonanie:
Przygotować ciasto: żółtka dobrze utrzeć z połową cukru, a białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, dodać do masy żółtkowej i delikatnie połączyć. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną a następnie przesiać przez sitko wprost do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Blachę wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch i wstawić do nagranego piekarnika (200 stopni Celsjusza) na około 10 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, usunąć pergamin i ciasno zrolować. Pozostawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niedużej ilości zimnej wody i rozpuścić powoli ogrzewając.
Do twarogu dołożyć cukier, sok i skórkę z cytryny, wyrobić na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Żelatynę wmieszać do twarogu a potem dołożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Kiwi obrać i pokroić w dosyć duże cząstki.
Biszkopt rozwinąć, posmarować masą serowa, ułożyć na niej cząstki kiwi i zawinąć ciasną roladę. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w skośne małe roladki.