Regiony Azji słyną ze wspaniałych chińskich potraw, których spróbować chciałby niemal każdy, Kuchnię chińską natomiast cechują najbardziej wyrafinowane smaki wśród innych kuchni świata. Jednym z odłamów kuchni chińskiej jest kuchnia szanghajska, czyli kuchnia wschodnich Chin, a więc precyzując miast: Szanghaj, Suzhou, Hangzhou i Nankin.
Dania serwowane w tych regionach przede wszystkim charakteryzują się słodkim smakiem oraz są uważane za jedne z najdelikatniejszych ze wszystkich regionalnych kuchni chińskich. A wszystko to za sprawą cukru, który dodaje się do prawie każdej potrawy. Najczęściej jest to cukier brązowy. Kucharze używają także dużo wina ryżowego czy aromatycznych octów.
Kuchnia wschodu to kuchnia wybrzeża, wobec tego znajdziemy tutaj zarówno potrawy z ryb czy owoców morza, a także z krabów i krewetek.
Kuchnia szanghajska to również bardzo zdrowa kuchnia. Dania są często gotowane na parze lub na wolnym ogniu, tak aby osiągnąć jedyny i niepowtarzalny smak oraz wydobyć ze składników to, co najlepsze. Do gotowanych potraw dodaje się zazwyczaj czosnek, imbir, pieprz i inne aromatyczne przyprawy, tak aby podkreślić smak przygotowanego posiłku. Do przyprawiania dań używa się tutaj również sporo alkoholu, szczególnie do marynowania mięs przed smażeniem, tak, aby bardziej skruszały.
Typowymi daniami kuchni szanghajskiej są: dania słodko-kwaśne, np,: mięsa takie jak wieprzowina czy kurczak w sosie słodko-kwaśnym czy owoce morza z warzywami, gotowane na parze w słodkim sosie. https://www.zarosla.pl/category/warzywa-na-balkonie