Z jakimi owocami można zrobić pierogi?

0
428

Pierogi stanowią jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Od wielu lat chętnie sięgamy po nie w różnego rodzaju wersjach. Polacy uwielbiają zarówno pikantne, jak i słone czy kwaśne pierogi. Dużym zainteresowaniem często cieszą się również pierogi w słodkiej wersji. Jakie owoce można wykorzystać do przygotowania farszu, by takie uzyskać?
Najlepiej sprawdzą się w tym temacie owoce sezonowe – truskawki, jagody czy wiśnie. Dobrze, aby ich smak był intensywny. Tylko w ten sposób może odpowiednio zrównoważyć zwykle mdły smak ciasta pierogowego. Owocowe nadzienie można wzbogacić także o twaróg. To sprawi, że będziemy potrzebowali do przygotowania pierogów nieco mniej owoców. W przypadku niektórych z nich, na przykład jagód, pozwoli to ograniczyć koszty przygotowania potrawy.
Słodkie pierogi mogą być doskonałym daniem obiadowym. Świetnie sprawdzą się również w formie podwieczorku. W zależności od upodobań, można podawać je z kwaśną lub słodką śmietanką, kefirem czy jogurtem. Niektórzy podają pierogi z topionym masłem lub przesmażoną bułką tartą.