Drink z ogórkiem – pożegnanie lata
Drink z ogórkiem to orzeźwiająca propozycja na zwieńczenie lata. Składa się on m.in. z triple sec i Angostury Bitters. Bittersy (a wsród nich, użyta przez nas Angostura Aromatic Bitters) są specyficznymi środkami korygującymi składniki napojów mieszanych, w celu poprawienia ich smaku(nadają gorzki smak), zapachu i barwy. Początkowo Angostura była stosowana jako lekarstwo na zaburzenia żołądka. Obecnie Angostura Bitters jest produkowana na wyspie Trynidad w Port of Spain. Bitters ten ma 45% zawartości alkoholu i około 2% cukru.
Potrzebujesz:
– 40 ml triple sec
– kostki lodu
– soku z cytryny
– wodę gazowaną
– 2-3 krople Angostury Bitters
– kilka plasterków ogórka
– 2 listki mięty
Sposób przygotowania drinka:
Do szklanki z dużą ilości lodu nalewamy 40 ml triple sec (my dodajemy Cointreau).
Dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny (uważnie, żeby nie wpadły pestki!) i kilka plasterków nieobranego ogórka. Całość dopełniamy wodą gazowaną.
Ostatnim płynnym składnikiem jest Angostura Bitters, której dodajemy dosłownie kilka kropli. 2-3 krople w zupełności wystarczą, aby nadać drinkowi gorzkiego smaku. Drink z ogórkiem jest prawie gotowy! Dorzucamy jeszcze tylko mięte i całość mieszamy łyżką barmańską.
Życzę smacznego!