Thai cooking kuchnia azjatycka Stalowa Wola

0
1165

Orient na talerzu

Kuchnia polska, kuchnia śródziemnomorska, fast foody – znamy smak aż za dobrze. Od lat jednak coraz popularniejsza staje się kuchnia azjatycka i to nie bez powodu. Kto nie zna sajgonek, zupy won-ton czy chociażby sushi? To wszystko to smaki Orientu, które można poznać już niemal w każdym mieście. Kuchnia Wschodu ma wiele zalet, jest zdrowa, obfituje w ryby i warzywa, wiele potraw jest gotowanych na parze. Nie jest skomplikowana, aczkolwiek pozyskanie niektórych składników nadal może stanowić problem.
Najbardziej popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej jest oczywiście ryż. Podawany z owocami morza, warzywami czy kurczakiem zawojował Europę wzdłuż i wszerz. Azjaci lubują się w wyrazistych smakach, w kuchni króluje sos sojowy i przyprawy korzenne. Równie popularny jest makaron sojowy, na wyróżnienie zasługują pierożki czy aromatyczne zupy. Azja to największy kontynent, jej mieszkańcy są jednak bardzo wierni tradycji i rzadko wprowadzają zmiany w swoich potrawach. Korzystają z tego, co mają pod ręką i łączą w niebanalny sposób, nadając swoim potrawom wyjątkowy smak.