Składniki:
1. 8 sznycli cielęcych
2. Pół pęczka bazylii lub zielonej pietruszki
3. 4 łyżki masła
4. 5 dag orzechów włoskich
5. 5 dag suszonej żurawiny
6. 100 ml czerwonego wina
7. 1 łyżka oleju
8. Szklanka sosu z pieczeni cielęcej
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Przygotować nadzienie: żurawinę, bazylię lub zieloną pietruszkę i orzechy drobno posiekać (lub rozdrobnić w malakserze), doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a następnie przełożyć do miseczki, dodać masło i połączyć.
Mięso umyć i dokładnie osuszyć przy pomocy papierowych kuchennych ręczników i oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sznycelki posmarować masą żurawinową i zawinąć w roladki, które następnie spiąć wykałaczkami. Po wierzchu oprószyć solą i pieprzem,
Na patelni rozgrzać olej i łyżkę masła. Na tłuszcz wyłożyć roladki i smażyć je około 15 minut często odwracając i polewając tłuszczem. Następnie wlać wino zagotować. Wyjąć mięso i wlać sos. Odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku i podawać razem z mięsnymi roladami. https://powsinogi.pl/category/europa/