Składniki:
1. 8 łyżek mąki pszennej
2. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3. 1 szklanka cukru
4. 2 jajka
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. 7 łyżeczek żelatyny
7. 1 litr jogurtu
8. 1 opakowanie galaretki wiśniowej
9. 1 szklanka soku z czerwonych pomarańczy
10. 6 pomarańczy
11. Pół szklanki musującego wina
12. Konfitura i bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek; żółtka rozetrzeć a białka ubić z 1/3 szklanki cukru i połączyć z roztartymi żółtkami a następnie przesiać do masy jajecznej obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Pomarańcze umyć i sparzyć, trzy obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Jogurt wymieszać z pozostałym cukrem i rozpuszczoną żelatyną, dodać cząstki pomarańczy, wymieszać i wylać na ostudzony biszkopt.
Pozostałe pomarańcze pokroić w plasterki i wrzucić do gorącego soku pomarańczowego i krótko gotować. Plastry owoców wyjąć a w soku rozpuścić galaretkę, a gdy już zacznie tężeć dodać wino musujące i wylać na placek. Odstawić w chłodne miejsce na 5 godzin. Plasterki pomarańczy posmarować konfiturą i udekorować placek nimi i bitą śmietaną.