Placek chałwowo ? czekoladowy

0
489

Składniki:

1. 1 szklanka cukru
2. 1 szklanka mąki pszennej
3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
4. 7 jajek
5. 2 łyżeczki kakao
6. 3 łyżki oleju
7. 1,5 kostki margaryny
8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
9. 30 dag chałwy
10. 3 łyżki cukru pudru
11. 50 ml wina musującego
12. 4 kiwi
13. 4 mandarynki
14. Lukier, mak, wisienki koktajlowe

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać dolewając olej. Tortownicę wyłożyć pergaminem i przelać do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić tortownicę z ciastem na około 45 minut. Po wyjęciu u wystudzeniu, ciasto przekroić na trzy blaty.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i chałwą na gładki krem. Dodać musujące wino i ucierać jeszcze chwilkę.
Mandarynki i kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Blaty ciasta posmarować kremem, na nim ułożyć owoce i złożyć razem. Wierzch tortu także posmarować cienką warstwą kremu i udekorować lukrem, makiem i wisienkami.