Kolagen większości osób kojarzy się z młodą, jędrną i napiętą skórą. Nie bez powodu – białko to stanowi główny składnik tkanki łącznej. Jednak kolagen pełni w ludzkim organizmie o wiele bardziej rozbudowaną rolę. Pozytywnie wpływa na kondycję nie tylko skóry, włosów i paznokci, ale także wspiera funkcjonowanie stawów, kości, chrząstek oraz układu odpornościowego.
Czym jest kolagen?
Według informacji zamieszczonych na stronie internetowej http://collibre.eu/, kolagen stanowi najczęściej występujące białko w organizmie człowieka. Występuje w skórze, kościach, mięśniach, naczyniach krwionośnych, ścięgnach i układzie pokarmowym.
Warto wspomnieć o tym, że ludzki organizm posiada zdolność do syntezy włókien kolagenowych. Niestety, zdolność ich tworzenia zmniejsza się wraz z upływem lat. Już po 25 roku życia zapotrzebowanie organizmu na kolagen rośnie. Spadek produkcji włókien kolagenowych gwałtownie przyspiesza po ukończeniu 50 roku życia, a po 60 roku życia synteza ustaje całkowicie.
Dlaczego kolagen jest tak ważny dla ludzkiego organizmu?
Pierwszą oznaką wystarczającej ilości kolagenu w ludzkim organizmie jest ładna, elastyczna i napięta cera. Zadowalająca jest także kondycja włosów i paznokci.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że kolagen w ludzkim ciele odpowiada również za:
- redukcję bólu stawów – kolagen wspiera prawidłową pracę stawów i zapobiega ich sztywności,
- prawidłową pracę układu pokarmowego – niewystarczający poziom kolagenu w organizmie może doprowadzić nawet do rozwoju zespołu nieszczelnego jelita,
- gojenie się ran – kolagen bierze bardzo ważny udział w procesach krzepnięcia krwi,
- dobrą kondycję kości – odpowiedni poziom kolagenu w organizmie sprawia, że kości są wytrzymałe i odporne na kontuzje,
- prawidłową pracę układu odpornościowego – kolagen stanowi podstawowy składnik bariery, która chroni organizm człowieka przed przenikaniem do niego chorobotwórczych mikroorganizmów.
Jak widać, kolagen pełni w ludzkim organizmie bardzo ważną rolę. Nic więcej dziwnego, że osoby, które nie dostarczają go we właściwych ilościach wraz z dietą, często decydują się na jego suplementację.
Czego unikać, aby zadbać o prawidłowy poziom kolagenu?
Można wyróżnić przynajmniej kilka czynników, które negatywnie wpływają na poziom kolagenu w ludzkim organizmie. Są to między innymi:
- dieta bogata w węglowodany przetworzone i cukier,
- ekspozycja na promieniowanie UV,
- palenie papierosów,
- nadmierne spożycie alkoholu,
- życie w przewlekłym stresie,
- niewystarczająca ilość snu i odpoczynku,
- mało zbilansowana dieta.
Jakie produkty bogate są w kolagen?
Osoby, które chcą zadbać o prawidłową podaż kolagenu, powinny włączyć do swojej diety przede wszystkim chude mięso oraz produkty bogate w żelatynę. Galarety z ryb, mięs i owoców, podroby, golonka, kurze łapki, salceson – to tylko niektóre produkty, dla których warto znaleźć miejsce w codziennej diecie.
Czasem jednak sama dieta to za mało. W sytuacji, kiedy niedobory kolagenu stają się odczuwalne, warto zainteresować się tematem jego suplementacji. Tę jednak warto uprzednio skonsultować ze specjalistą.
—-Artykuł Sponsorowany—-