Żywność

0
674

W dzisiejszych czasach żywność ekologiczna staje się coraz bardziej popularna. Strach przed sztucznymi nawozami, modyfikowaną żywnością i chorobami jakie niesie za sobą niezdrowy tryb życia powoduje, że coraz przychylniej patrzymy w stronę zdrowej żywności. Faktem jest natomiast, że żywność ekologiczna jest nie tylko wytwarzana bez zbędnej ingerencji w naturę, ale też po prostu etyczna. Kupując jaja czy mięso z opisem „żywność ekologiczna” możemy mieć pewność, że produkty te pochodzą od zwierząt dobrze traktowanych, zdrowo odżywianych i trzymanych we właściwych warunkach.
Żywność ekologiczna pochodzi z kontrolowanych upraw, na których nie stosuje się pestycydów i nawozów sztucznych, nie dodawane są do niej również sztuczne barwniki i konserwanty. Żywność taka nie jest również modyfikowana genetycznie. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem warto skłonić swoje preferencje żywieniowe właśnie w stronę żywności ekologicznej. Tak będzie lepiej nie tylko dla nas, ale i dla całego środowiska naturalnego.