Nasiona konopi są bardzo cennym składnikiem diety, ponieważ zawierają idealny stosunek kwasów omega-6 i 3. Dodatkowo są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Z nasion wytwarza się olej konopny, można je jednak wykorzystać także w formie surowej. Zawarte w nasionach nienasycone kwasy tłuszczowe dostarczane do organizmu w odpowiednich proporcjach znacznie zmniejszają ryzyko zawału serca, zakrzepicy, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Łagodzą stany zapalne, poprawiają kondycję skóry zwiększając jej elastyczność. Olej konopny oraz nasiona są bogatym źródłem witaminy E, która zapobiega utlenianiu cennych kwasów tłuszczowych. Usprawnia także krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Olej z konopi zawiera duże ilości cynku, który korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego, poprawia wygląd skóry i paznokci. Nasiona zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu możemy pozbyć się zaparć i usprawnić pracę całego układu pokarmowego. Wysokiej jakości białka zawarte w oleju konopnym są bardzo dobrze przyswajalne, a skład aminokwasowy można porównać do białek zwierzęcych.