Boczek z grzybami

0
636

Składniki:

1. Około kilogramowy płat chudego świeżego boczku
2. 1 szklanka suszonych grzybów
3. 2 duże cebule
4. 3 jajka
5. 1 szklanka tartej bułki
6. Mleko
7. Kilka goździków
8. Olej
9. Tymianek
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mleko zmieszać pół na pół z wodą i namoczyć w tym roztworze umyte grzyby (około 2 godziny), a następnie w tej samej wodzie ugotować je do miękkości. Osączyć i ostudzić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule. Dodać do ugotowanych grzybów i zmielić w maszynce do mielenia mięsa, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać jajka, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Boczek dokładnie umyć i osuszyć, natrzeć sola i pieprzem oraz tymiankiem. Na mięsie rozsmarować grzybowy farsz i zawinąć w roladę. Wierzch rolady ponacinać w kratkę i powbijać goździki. Całość owinąć w folię aluminiową i ułożyć w brytfance, podlać wodą i piec około 1,5 godziny (180 stopni Celsjusza). Folię zdjąć dopiero po ostudzeniu.