Gotowanie ryżu
Stosując dietę, która oparta jest na spożywaniu posiłków o wysokiej zawartości węglowodanów nie może zabraknąć w niej ryżu. Niezależnie czy mówimy o ryżu białym czy brązowym już 100 gram każdego z nich to węglowodanowa bomba dla organizmu. Pochodzący z Azji południowo-wschodniej często serwowany jest w połączeniu z kurczakiem. Taka kombinacja jest idealną dawką składników potrzebnych do prawidłowego rozwijania masy mięśniowej. Dostarczy ona nam również dużej ilości energii, dzięki czemu będziemy mogli być w pełni aktywni przez resztę dnia. Aby zadbać o walory smakowe należy zadbać o prawidłowe przygotowanie ryżu. Ryż brązowy gotowanie powinno rozpocząć się od umieszczenia ryżu w zimnej wodzie bez dodatku soli. Następnie musimy postarać się o to, aby doprowadzić wodę do stanu wrzenia. W tym czasie nie przykrywamy naczynia, w którym przyrządzamy ryż. Kolejnym krokiem jest gotowanie, które powinno trwać od 30 do 35 minut i przebiegać na wolnym ogniu. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Podczas gotowania naczynie z ryżem powinno być przykryte w taki sposób, aby pomiędzy przykrywką a krawędzią powstała niewielka przerwa. Stosując się do tej instrukcji efektem końcowym będzie miękki ryż nadający się do spożycia.