Składniki:
1. Kawałek schabu (na 4 kotlety)
2. 1 cebula
3. 2 marchewki
4. 2 liście laurowe
5. 4 ziarenka ziela angielskiego
6. 6 ziarenek czarnego pieprzu
7. 3 łyżeczki chrzanu
8. 2 łyżki 18% śmietany
9. Vegeta
10. Posiekany zielony koperek
11. Mąka
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 4 kotlety, lekko rozbić, przyprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i vegetą, obtoczyć w mące. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki, cebule obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety po minucie z każdej strony, a następnie dodać cebulę i zeszklić. Podlać pół litrem gorącej wody, dodać marchewkę i pozostałe przyprawy i gotować około pół godziny.
Śmietanę rozmieszać z chrzanem i łyżką wytworzonego sosu i dodać do mięsa. Zagotować, ewentualnie jeszcze przyprawić do smaku i posypać zielonym koperkiem.