Składniki:
1. Cztery płaty schabu
2. 2 ogórki kiszone
3. 1 kiełbasa śląska
4. Kawałek papryki
5. 3 jajka
6. Kilka łyżek bułki tartej
7. Olej lub smalec do smażenia
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kawałki mięsa dokładnie opłukać, osuszyć, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; rozbić przez folię spożywczą.
Ogórki pokroić na słupki, a kiełbasę na wzdłuż na cztery kawałki odpowiadające długością rozbitych kotletów. Paprykę oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i pokroić w paski.
Na każdym kawałku mięsa ułożyć kawałek kiełbasy, słupek ogórka i paseczek papryki, a następnie ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami.
Jajka rozbełtać w miseczce ze szczyptą soli. Olej lub smalec rozgrzać na patelni. Gotowe roladki obtaczać w jajku i tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wyjąć wykałaczki. Podawać gorące na przykłada z ziemniakami z wody.