Kotlety w cieście naleśnikowym

0
394

Składniki: (7 porcji)

1. 7 kotletów ze schabu
2. 3 łyżki musztardy francuskiej
3. 7 dużych ząbków czosnku
4. 2 jajka
5. 1 szklanka mąki pszennej
6. Szklanka mleka
7. 1 torebka suszonego oregano
8. 1 torebka suszonego majeranku
9. Świeża bazylia
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kotlety dokładnie umyć, osuszyć i rozbić (najlepiej włożyć między dwa kawałki folii spożywczej) na grubość 1 centymetra. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, listki bazylii zgnieść w dłoniach i drobno posiekać.
Rozbite mięso posmarować z jednej strony musztardą, na połowie kotleta ułożyć plasterki czosnku, posypać ziołami suszonymi i bazylią; kotlety złożyć na pół i końcówki przyklepać tłuczkiem.
Jajka zmiksować z mąką dolewając powoli mleko, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na patelni rozgrzać olej; kotlety zanurzać w cieście, kłaść na olej i smażyć z obu stron na rumiano.