Składniki:
Na kluski:
1. 1 kilogram ziemniaków
2. 3 łyżki mąki pszennej
3. 1 jajko
4. Sól
Na farsz:
1. 0,75 kilograma mięsa wieprzowego
2. 1 marchewka
3. 1 cebula
4. 1 strąk papryki
Na sos:
1. 0,5 kilograma grzybów leśnych lub pieczarek
2. 1 cebula
3. 3 łyżeczki mąki pszennej
4. Olej
5. Niepełna szklanka śmietany
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso umyć i pokroić.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z warzywami, a następnie poddusić i ostudzić. Przyprawić do smaku i zmielić.
Ugotowane ziemniaki zmielić i zagnieść z jajkiem, solą i mąką. Z ciasta formować placuszki, na środek każdego wkładać porcję farszu i sklejać tworząc wałeczki. Nadziane kluski obsmażyć na oleju z każdej strony.
Grzyby i cebulę pokroić i poddusić na oleju, dodać śmietanę podprawioną mąką, doprawić do smaku i chwilę poddusić. Gotowym sosem polać kluski ziemniaczane.