Proces przygotowywania i spożywania potraw

0
784

Być może jesteś zdania, że procesy gotowania i jedzenia są proste i niezbyt skomplikowane. Ugotowana potrawa jest spożywana, a od tego czy jest dobra zależy czy nam smakuje czy też nie. Jeśli tak myślisz, to niewątpliwie jesteś w dużym błędzie. Kulinaria są bardziej skomplikowane niż mogłoby się wydawać. Prześledźmy spokojnie cały proces jedzenia, od przygotowania potrawy do jej spożycia. Najpierw rzecz jasna kucharz robi wszystko, by zapewnić przygotowywanej potrawie niepowtarzalny, pyszny smak. Osiąga go poprzez odpowiednie wymieszanie składników, następnie odpowiednio ją doprawia, a na końcu, w niektórych przypadkach, poddaje obróbce cieplnej. Gdy potrawa nadaje się już do spożycia, nie ląduje jednak od razu na stole klienta. Rozpoczyna się proces, który ma na celu zapewnienie zachęcającego wyglądu potrawy. Dopiero wtedy klient dostaje swoje jedzenie. Najpierw na nie patrzy i czuje zapach. Wtedy tworzy już pierwszą swoją opinie na temat potrawy. Z konkretnym nastawieniem próbuje jej, i dopiero wtedy decyduje, czy mu ona smakuje.