Pizza z dowozem

0
395

Często dość pogardliwie mówimy o tym, że znowu jedliśmy pizzę. Potrawa wydaje nam się na tyle prosta i powszechna, że zapominamy, iż pochodzi z bardzo dawnych lat prosto z Neapolu, serca kulinarnego Włoch. Oczywiście po prostocie i ubogich dodatkach nic nie zostało, jednakże nadal danie jest jednym z najtańszych do spożycia. Można ją kupić w restauracji w uroczej knajpce w mieście, ewentualnie spożyć w domowych pieleszach, ponieważ pizza z dowozem Bielsko Biała niemal wszędzie jest dostępna. Powróćmy jednak do czasów metamorfozy tego zwyczajnego-niezwyczajnego dania. Otóż w 1843 roku jeden z wybitnych kucharzy zajmujących się pieczeniem pizzy przygotował na cześć Królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej danie zawierające pomidory, mozzarellę i bazylię. A wszystko to po to, by zaprezentować flagę państwa włoskiego. I od tego momentu świat ogarnęła pizzowa euforia. Niestety obecnie nigdzie poza Neapolem nie zjemy autentycznej „margerithy”, ponieważ potrawa została opatentowana i należy do mieszkańców włoskiego miasta.