Składniki:
2 filety śledziowe a?la Matyjas
6 twardych kwaskowych jabłek
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, koperek)
Kilka listków sałaty
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
4 łyżki majonezu (Omega 3:6 Winiary)
Sól
Czarny pieprz
Cukier i cynamon do smaku
Wykonanie:
Filety, jeśli trzeba to wymoczyć, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w kosteczkę.
Ugotować marchewkę, cebulę sparzyć gotującą wodą. Wszystko pokroić w drobną kostkę.
Jabłka umyć, ściąć wierzchołki, wydrążyć środki (gniazda nasienne odrzucić a resztę drobno posiekać. Wnętrza jabłek skropić sokiem z cytryny. Śledzie połączyć z ziemniakami, marchewką, pokrojonymi jabłkami cebulą. Majonez doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cynamonem, wymieszać z sałatką. Na talerzach poukładać całe liście sałaty, na sałacie wydrążone jabłka napełnione sałatką. Przed podaniem całość schłodzić.