– na pierwszym miejscu są ryby, które oprócz białka zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, są też źródłem witaminy D,
– kurczak jest idealnym produktem, ponieważ ma dużo białka a mało tłuszczu, chude mięso wołowe zawierające oprócz białka wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę B 12, cynk i żelazo, które są bardzo ważne dla wzrostu i rozwoju mięśni,
– jajka – łatwe i szybkie w przygotowaniu, jedyny produkt spożywczy zawierający wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie wytwarza,
a przy tym są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białka,
– soja – jest produktem bardzo wskazanym na diecie na masę mięśniową. Oprócz białka jedna szklanka soi zawiera ponad 20 g aminokwasów i wiele witamin i minerałów,
– produkty mleczne,
– orzechy – źródło nie tylko białka, ale także magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ale żeby zwiększyć masę mięśniową nie wystarczy tylko dieta, potrzebne są też ćwiczenia. Połączenie diety i treningu sprawi, że szybko zaobserwujemy zmianę w wyglądzie naszej sylwetki.