Niewiele mówi się w centralnej i zachodniej Europie o kuchni skandynawskiej, choć nie jestem w stanie pojąć dlaczego tak jest. Kuchnia ta cechuje się niezwykłą dbałością o detale, a dominujące w niej ryby przykuwają uwagę i raczą kubki smakowe wielu smakoszy i osób lubujących się w konsumpcji zdrowego i świeżego pożywienia przygotowywanego na oczach klienteli przychodzącej do restauracji. Wspomniana kuchnia skandynawska nie jest specjalnie dobrze rozpromowana w Polsce, niemniej jednak zdecydowałem się o jej wprowadzeniu na nasze salony jadalniane. Projekt lokalu gastronomicznego mojej restauracji odwołuje się całkowicie do typowych walorów restauracji jakie są tworzone w krajach skandynawskich. Przestrzennie rozmieszczona sala jadalniana wraz z rozległą kuchnią i przestrzenią przeznaczoną do gotowania i przyrządzania potraw stanowią centralną i główną część mojej restauracji. Pomimo lekkiego ryzyka wprowadzenia tego typu kuchni do naszego kraju, moja inwestycja spłaciła się z niemałą nawiązką.