Zielone ziarna kawy, które rosną na drzewach, wymagają wieloetapowego procesu obróbki, zanim będą gotowe do zmielenia, a następnie zaparzania. Palarnia kawy jest miejscem, w którym zebrane ziarna są przetwarzane, przez wykwalifikowanych specjalistów. To właśnie palenie ma największy wpływ na ostateczny smak i aromat kawy, ważne jest więc, aby było odpowiednio przeprowadzone. Zielone ziarna nie mają wyrazistego smaku, ten powstaje dopiero w momencie kiedy poddawane są na wpływ wysokich temperatur. W zależności od długości palenia, kawy możemy sklasyfikować na jasno, średnio i ciemnopalone. Każda z grup charakteryzuje się własnymi walorami smakowymi. Najjaśniejsze ziarna, dadzą nam napar delikatniejszy w smaku, natomiast ciemniejsze pozwolą na wydobycie intensywności aromatów. Poddawanie kawy obróbce w tak wysokich temperaturach wymaga dużej precyzji, dlatego palarnie starają się jak najbardziej udoskonalać proces produkcji i czuwać nad jakością, powstających w nich produktów.