Kaczka z jabłkami

0
672

Składniki:

1. Około 1 kilograma filetów z kaczki
2. Pół kilograma kwaśnych jabłek
3. 1 łyżka majeranku
4. 2 łyżki oleju
5. Ostra mielona papryka
6. 3 łyżki żurawiny do mięs
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na karmel:

1. 1 łyżeczka octu
2. 1 łyżeczka wody
3. Pół szklanki cukru

Wykonanie:

Mięso opłukać i osuszyć, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety z kaczki z obu stron. Przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością wody i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza), piec około 1 godziny. W trakcie pieczenie polewać mięso gorącą wodą.
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na cząstki (ze skórką) i usunąć gniazda nasienne. Posypać majerankiem, solą i papryką. Poukładać w brytfance w koło kaczki i zostawić w nagrzanym piekarniku na kolejne 20 minut.
Przygotować karmel: na patelni stopić cukier na jasny karmel, dodać ocet i wodę i wymieszać. Karmelem polać mięso, pokroić na plastry i podawać z jabłkami i konfiturą z żurawiny.