Zapach potraw

0
628

Czy zgadzasz się z tezą, że jesz nie tylko ustami, ale także nosem? Brzmi to bez sensu i nielogicznie? Z pozoru pewnie tak, jednak każdy doświadczony kucharz przyzna, że kulinaria to nie tylko troska o smak, ale także (a może przede wszystkim!) o zapach. Zmysł smaku jak i węchu w dużym stopniu się przenikają. Sprawia to, że omal niemożliwe jest osiągnięcie przyjemnego smaku potrawy, gdy nie pachnie ona dobrze. Oczywiście do pewnego stopnia jest to rzecz gustu, czy coś pachnie przyjemnie, czy raczej śmierdzi. Pamiętajmy że nasze preferencje smakowe są bardzo różne. Uwielbiane przez niektórych potrawy, innym wydają się niezdatne do spożycia. Wracając jednak do roli węchu w jedzeniu, rolą zapachu jest przede wszystkim zachęcenie nas do spożycia konkretnej potrawy. Zapach największe znaczenie ma na początku jedzenia, ponieważ wtedy odczuwamy go najintensywniej. W czasie jedzenia jest coraz słabiej odczuwany, ponieważ węch najszybciej z wszystkich zmysłów przyzwyczaja się do odbieranych bodźców.