Dyniowe mojito jest na czasie!
Sezon na dynie jeszcze się nie skończył. Warto wykorzystywać produkty sezonowe również do drinków. Dynia w tym mojito jest w postaci puree, które bardzo łatwo zrobić! Wystarczy upiec dynie i zblendować miąższ. Jest to bardzo orzeźwiający drink więc polecam go na trochę cieplejsze dni, ostatnio na zewnątrz było +15 stopni więc WARTO! Tradycyjne mojito jest na rumie, jeżeli nie przepadacie można go zastąpić czystą wódką. Dyniowe mojito bardzo dobrze smakuje z dyniowymi przekąskami.
Potrzebujesz:
– 40 ml rumu
– pół limonki
– 3 łyżeczki cukru trzcinowego
– 2-3 łyżki puree dyniowego
– 150 ml wody gazowanej
– lód kruszony
Sposób przygotowania:
Kroimy limonki w ćwiartki.
Wsypujemy cukier trzcinowy na limonki.
Ugniatamy porządnie limonki z cukrem trzcinowym aby wycisnąć jak najwięcej soku.
Rwiemy miętę i wrzucamy do środka.
Czas na dynię. W zupełności wystarczą 2-3 łyżki stołowe puree.
Odmierzamy 40 ml rumu -najlepiej białego.
Dodajemy lód kruszony na wierzch.
Dopełniamy wodą gazowaną.
Mieszamy wszystko dokładnie.
I na koniec ozdabiamy miętą
Tak oto prezentuje się dyniowe mojito! Drink został zrobiony dzięki uprzejmości Bistro na Językach. Zachęcamy do próbowania, zmieniania składników i wymyślania własnych kompozycji!
Pamiętaj – pij odpowiedzialnie.
Adam i Klaudia https://blogdlakonsumenta.pl/category/nieruchomosci