Zupa z młodej marchewki

0
429

Składniki:

1. Pół kilograma młodej marchewki karotki
2. 1 duży ziemniak
3. 2 łyżki masła
4. Szklanka 12 % śmietany
5. 20 dag zielonego groszku (może być mrożony)
6. Mały kawałek świeżego imbiru
7. Mąka
8. Sól, biały mielony pieprz

Wykonanie:

Marchewki, imbir i ziemniaka umyć, obrać i pokroić. Włożyć do garnka, zalać trzema szklankami wody, posolić i ugotować (około piętnaście minut), a przed końcem gotowania dodać masło. Po ugotowaniu, dodać ? śmietany i dokładnie wszystko zmiksować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze piętnaście minut na wolniutkim płomieniu. Groszek ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić na sicie i kilka całych groszków odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ze zmiksowanego groszku i odrobiny mąki uformować kluseczki. Zupę rozlać do talerzy; na każdy talerz włożyć kilka całych groszków, kluseczkę ze zmiksowanego groszku, kleks z pozostałej śmietany. Podawać z paluszkami z ciasta francuskiego.