Tiramisu z owocami

0
376

Składniki:

1. 2 żółtka
2. 25 dag serka mascarpone
3. 5 łyżek cukru pudru
4. 2 łyżki ajerkoniaku
5. Pół tabliczki gorzkiej czekolady
6. Pół szklanki śmietany kremówki
7. 2 łyżki kakao
8. 10 dag małych okrągłych biszkoptów
9. Niepełna szklanka mocnej kawy
10. 4 owoce kiwi

Wykonanie:

Zimną czekoladę grubo posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dalej ucierając dodawać serek mascarpone i ajerkoniak. Kremówkę ubić na sztywno dodać do kremu. Delikatnie zamieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać.
Kiwi obrać i pokroić w plasterki.
Połowę biszkoptów nasączyć kawą i ułożyć na dnie tortownicy, posmarować grubą warstwą kremu i ułożyć połowę pokrojonych kiwi a na nich rozsmarować cienką warstwę kremu i ułożyć resztę nasączonych kawą biszkoptów. Posmarować cienko kremem, ułożyć resztę kiwi i posmarować resztą masy serowej. Wierzch oprószyć kakao (przez sitko) i wstawić na kilka godzin do schłodzenia.