Składniki:
1. 1 płat nietłustego boczku surowego
2. 4 plastry łopatki
3. 60 dag mielonej łopatki
4. 1 główka czosnku
5. 4 łyżki majeranku
6. 16 suszonych śliwek
7. 16 suszonych moreli
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Boczek dokładnie umyć i osuszyć a potem naciąć tak, aby powstała jak największa powierzchnia mięsa.
Plastry łopatki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Mięso mielone przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek obrać i posiekać. Część czosnku dodać do mielonego mięsa i dokładnie wyrobić.
Suszone owoce przelać wrzątkiem na sitku, osączyć. Boczek posypać resztą posiekanego czosnku i przyprawić do smaku. Na płacie boczku rozsmarować mięso mielone, na nim poukładać paski łopatki, śliwki i morele; zawinąć w roladę i z wierzchu natrzeć przyprawami. Mięso włożyć do rękawa foliowego, folę ponakłuwać i włożyć do brytfanki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i piec około półtorej godziny. Wyjąć z folii, polać wytworzonym sosem i piec jeszcze około 15 minut.