Kawa zbożowa

0
424

Wielu nie lubi jej smaku, ale dla niektórych powinna być jedyną możliwą kawą do wypicia.

Kawa zbożowa może być pita nawet przez dzieci. Nie ma ona zbyt wiele wspólnego z prawdziwą kawą, jest to jej tańszy i zdrowszy zamiennik. Powstaje ona z palonych ziaren zboża, czasem też z korzeni cykorii czy buraka cukrowego. Choć nie ma w niej kofeiny to wypicie stawia na nogi. Jest to efekt potężnego zastrzyku węglowodanów. Kawa taka dostarcza też błonnika który poprawia pracę jelit, przyśpiesza przemianę materii a także chroni przed chorobami układu pokarmowego. Ma też dobry wpływ na poziom złego cholesterolu. Znajdują się w niej też witaminy z grupy B oraz magnez. Dzięki temu lepiej pracuje nasz układ nerwowy. Napój ten walczy też z wolnymi rodnikami co przeciwdziała starzeniu się organizmu. Mogą ją pić kobiety w ciąży, a zwykłej kawy nie powinny ze względu na to iż kofeina dociera do płodu, może to w przyszłości spowodować nadpobudliwość psychoruchową dziecka. Zalecana jest też w okresie menopauzy bo nie wypłukuje jak że cennych minerałów. Osoby nerwowe i chore na serce też nie musza rezygnować z kawy, wystarczy że zamienią ją na zbożową. Porcją tego napoju można też oszukać głód, jeśli nie smakuje ci kawa zbożowa to spróbuj ją zastąpić cynamonem kardamonem lub kakao.