Karpatki

0
387

Karpatka to ciasto, które od lat cieszy się ogromną popularnością na polskich stołach. Dzieje się tak dlatego, że chyba wszyscy kochamy jego smak. A jak je przygotować? Na to pytanie odpowiedzą nam polskie kulinaria, a konkretnie przepis na to ciasto.
Wykonanie Karpatki rozpoczynamy od przygotowania tak zwanego ciasta parzonego. W tym celu w jednym garnku gotujemy wodę z masłem a następnie wsypujemy do niej mąkę. Gdy ciasto się zaparzy, zdejmujemy je z ognia i łączymy kolejno z jajkami. Wszystko razem ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się błyszczące. Gdy ciasto jest już gotowe, możemy wyłożyć je na dwie identycznej wielkości blachy. Aby uniknąć ryzyka, że ciasto do blachy się przyklei, należy wyłożyć je papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto nam się uda.Oba ciasta wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy aż do wysuszenia. Podczas pieczenia na powierzchni ciasta ukształtują się charakterystyczne wzniesienia, które nadały ciastu nazwę. Ciasta przekłada się kremem.