Czekoladowy ganache

0
401

Szukasz pomysłu na niebanalny krem do ciasta, lub wyjątkową polewę o smaku czekoladowym? A co powiesz na przepis, który gwarantuje doskonały czekoladowy smak, a do tego jest prosty w przygotowaniu? Polskie kulinaria ten przepis zaczerpnęły z kuchni francuskiej. A jest to przepis na czekoladowy ganache.
Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie dobrej śmietany kremówki oraz dobrej jakościowo czekolady. Dobrej, czyli takiej, w której nie znajdziesz tłuszczy roślinnych. Jeśli będą, smak wyjdzie okropny, a krem może się zważyć.
Aby przygotować ganache, trzeba w jednym naczyniu połamać czekoladę na drobne kawałki. W garnku trzeba natomiast zagrzać śmietaną do bardzo wysokiej temperatury, ale nie można jej zagotować. Gorącą śmietaną zalewa się pokruszoną czekoladę i pozostawia do zmięknięcia. Gdy czekolada namięknie, po około 2 minutach, należy wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką, aż konsystencja stanie się kremowa i świecąca. Tak przygotowany ganache jest idealną polewą, a po wystygnięciu i ubiciu, także kremem.