Kawa świeżo palona zachowuje swoje walory smakowe w okresie od czterech tygodni od wypalenia. Dlatego po zakup takiej kawy najlepiej udać się do profesjonalnej palarni kawy, gdzie cały proces zachodzi na miejscu. W takich palarniach znajdziemy profesjonalnych sprzedawców, którzy pomogą nam dobrać odpowiednią kawę zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi. Kawy pochodzą z najróżniejszych regionów świata: Ameryka czy Azja ma swoje znakomite plantacje, gdzie każde ziarno zbierane jest z największą starannością i poddawane jest ostrej selekcji. Potem te ziarna trafiają do odpowiednich miejsc, gdzie poddawane są dalszej obróbce. Gdyby ktoś zechciałby zagłębić się w rozmowę o kawie świeżo palonej to dowiedziałby się, że smak kawy zależy od krzewu z którego zostały zebrane ziarna, do rodzaju gleby, od metody zbierania, jaka została zastosowana w każdym przypadku i od wielu innych ważnych czynników. Na pewno mało kto o tym wie, a takie tajemne historie skrywa najprawdziwsza kawa świeżo wypalona w palarniach kawy.