Kuchnia azjatycka Zielona Góra

0
685

Kuchnia dalekiego wschodu

Słysząc „kuchnia dalekiego wschodu” większość z nas myśli „sushi”. Faktycznie, jest to doskonała japońska gastronomia, która spopularyzowała jedzenie ryb w całej Europie i Stanach Zjednoczonych Ameryki, jednak kuchnia azjatycka to nie tylko dania z Kraju Kwitnącej Wiśni. Są to przecież dania pochodzące również z Indonezji, Wietnamu, Filipin, Chin, Korei, Malezji czy też Tajlandii. Uczciwie trzeba przyznać, iż street food (nie mylić z fast foodem) z tych państw potrafi wprawić w zachwyt największych krytyków kulinarnych z różnych zakątków świata. Rozwijając temat gastronomii azjatyckiej można zatoczyć po mapie jeszcze większe koło, tak, aby nie przeoczyć kuchni birmańskiej, kaukaskiej, kazachskiej. Każda z tych gałęzi azjatyckiej kuchni ma charakterystyczne dla siebie zarówno potrawy, jak i smaki, przyprawy oraz dodatki, wliczając w to alkohole serwowane do dań głównych. Pamiętajmy, że im bliżej równika tym kuchnia nabiera pikantniejszego charakteru (np. w kuchni tajskiej), gdyż ostre przyprawy zabijają bakterie łatwo rozwijające się w tamtejszym klimacie.