SAŁATKA TRUSKAWKOWA

0
614

Składniki:

40 dag polędwicy wieprzowej
30 dag truskawek
3 główki sałaty rzymskiej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka zmielonych orzeszków pistacjowych
Pęczek bazylii
Sos:
3 łyżki majonezu JogoMajo Winiary
15 dag sera pleśniowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
Sól
Pieprz (czarny)
1 łyżka pieprzu czerwonego w ziarenkach

Wykonanie:

Polędwiczki umyć, dokładnie osuszyć i krótko obsmażyć na oleju na dużym płomieniu, oprószyć solą i pieprzem. Mięso ściągnąć z patelni. Zrumienić ziarna sezamu i pistacje. Dodać do mięsa i wymieszać. Wystudzić. Truskawki dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Sałatę i bazylię wypłukać i osuszyć. Bazylię drobno posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Zostawić parę całych liści sałaty, a resztę pociąć w paseczki. Mięso pokroić w plasterki. Składać po dwa całe liście sałaty; układać na nich składniki sałatki. Z podanych składników przygotować sos. Na każdą porcję sałatki wyłożyć kleks sosu, a resztę sosu podać w sosjerce.