Kursy sushi

0
571

Kurs sushi jest dobrym pomysłem dla osób, które pragną wprowadzić nieco urozmaicenia do swojej kuchni i nabyć nowe umiejętności gastronomiczne. Jest on przeznaczony dla każdego bez względu na wiek, bo przecież każdy może zostać mistrzem sushi.

Kurs sushi składa się zazwyczaj z dwóch części. W czasie pierwszej uczestnicy słuchają wykładu oraz poznają historię kuchni japońskiej. Wtedy też uczą się nazewnictwa poszczególnych potraw oraz oswajają się z egzotycznymi nazwami. Kucharze pokazują sprawdzone sposoby, dzięki którym przyrządzenie ryby stanie się łatwe i przyjemne. Możemy również nauczyć się sposobu na prawidłowe posługiwanie się pałeczkami.

Część praktyczna jest zdecydowanie ciekawsza. Podczas jej trwania doświadczeni kucharze instruują uczestników kursu, jak prawidłowo przyrządzić potrawy, który sos jest najodpowiedniejszy do ryby oraz czym różnią się poszczególne rodzaje ryżu. W międzyczasie uczestnicy mogą również degustować potrawy i przekonać się, które smaki trafiają w ich podniebienie.

Kuchnia japońska zdecydowanie różni się od potraw serwowanych na kontynencie europejskim, przez co nie zawsze trafia w nasze preferencje kulinarne. Niemniej, możemy tworzyć kompozycje, które przypadną nam do gustu i nauczyć się dobierania składników w taki sposób, aby nie raziły one naszego podniebienia. Oczywiście, nie należy zapominać, że sam kurs nie kończy się wydaniem certyfikatu, ale stanowi jedynie ciekawą i pouczającą przygodę. Osoby, które ukończą kurs, mogą pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi przed znajomymi, a także pogłębiać swoją wiedzę w zakresie kuchni dalekowschodniej.