Indyk z żurawiną

0
440

Składniki:

1. 1 młody indyk (około 4 kilogramowy)
2. 4 winne jabłka
3. 35 dag żurawiny
4. 2 czerwone cebule
5. 2 jajka
6. 10 dag masła
7. 4 łyżki brązowego cukru
8. 10 dag orzechów włoskich
9. 10 dag tartej córki
10. 3 czerstwe bułki kajzerki
11. 3 ząbki czosnku
12. 4 łyżki oliwy
13. Sok z cytryny
14. Zioła prowansalskie
15. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Indyka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć na zewnątrz i w środku obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Owinąć folią i wstawić do lodówki pięć godzin.
Orzechy posiekać i uprażyć na patelni, żurawinę opłukać i odsączyć. Na patelni rozgrzać połowę masła i usmażyć rumiane grzanki z pokrojonych kajzerek. Cebule i jabłka obrać i pokroić w kostkę i usmażyć z cukrem na reszcie masła (3 minuty). Dodać grzanki, tartą bułkę, orzechy i 2/3 żurawiny, wbić jajka i doprawić do smaku. Indyka napełnić zrobionym farszem i zaszyć. Ułożyć w brytfance, posmarować olejem, podlać wodą, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do gorącego piekarnika (220 stopni); piec pół godziny i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 2 godziny podlewając indyka wytworzonym sosem. 20 minut przed końcem pieczenia wsypać resztę żurawiny.