Indycza rolada

0
538

Składniki:

1. Trochę ponad kilogram filetu z piersi indyka
2. 10 dag startego parmezanu
3. 15 dag suszonych moreli
4. 5 dag rodzynek
5. 10 dag migdałów
6. 100 ml białego wina
7. 3 ząbki czosnku
8. 2 łyżki kaparów
9. 2 łyżki miodowej musztardy
10. Sok z cytryny
11. 2 łyżki oleju
12. Słodka i ostra papryka mielona
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, przekroić tak, aby powstał duży płat. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, natrzeć mięso, oprószyć mięso pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Zwinąć, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.
Morele i rodzynki namoczyć w winie; migdały posiekać i uprażyć na patelni. Morele i rodzynki dokładnie odsączyć; morele drobno pokroić, wymieszać z rodzynkami, migdałami, kaparami i parmezanem. Mięso wyjąć z lodówki, rozwinąć i posypać nadzieniem i zawinąć w roladę. Obwiązać nitką, posmarować musztardą i olejem, obsypać mieloną papryką.
Roladę przełożyć do brytfanki i podlać wodą. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza i wstawić roladę na piętnaście minut; następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 50 minut. Podczas pieczenia podlewać wytworzonym sosem.
Podawać z ryżem i zielonym groszkiem.