Czekoladowe babeczki z bananami

0
516

Składniki:

1. 1,5 szklanki mąki pszennej
2. 1 łyżka ciemnego kakao
3. 2/3 szklanki cukru
4. 3 opakowania cukru waniliowego
5. 15 dag gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)
6. 3 jajka
7. 1 szklanka śmietany kremówki
8. 3 banany
9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
10. 1 cytryna
11. Gotowa czekoladowa posypka do dekoracji

Wykonanie:

Do miseczki przesiej pół szklanki mąki pszennej, dodać kakao i jedno opakowanie cukru waniliowego a także 1/3 szklanki cukru i 1/3 kostki margaryny. Składniki zagnieść na kruche ciasto. Odstawić.
Czekoladę rozpuścić i przestudzić. Resztę margaryny utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać jajka i resztę mąki a także proszek do pieczenia. Na końcu dołożyć rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie zmiksować.
Foremki do babeczek (muffinek) wyłożyć papierowymi wkładkami i wypełnić ciastem czekoladowym a następnie posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza i wstawić babeczki na około pół godziny. Muffinki ostudzić i ściąć ostrym nożem wierzchy.
Śmietanę ubić z ostatnim cukrem waniliowym. Banany obrać i pokroić na małe kawałeczki a następnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Muffinki przełożyć bitą śmietaną, przykryć ściętymi wierzchami i udekorować bitą śmietaną i bananami. Przed podaniem posypać posypką.