Potrzeba nadziei i cierpliwości

0
241

Nauka gotowania nie musi być długa, czasochłonna i bezproduktywna. Jeśli nie mamy naturalnego talentu do gotowania, to postarajmy nie zaczynać od wielce skomplikowanych potraw, bo może to się skończyć zniechęcająco. Zacznijmy od prostych rzeczy, które naprawdę trudno zepsuć, może niech to nie będą kanapki z serem, ale zrobienie pasty z groszku, płatków migdałowych i mięty. Od takich małych pyszności wszystko się zaczyna. Bardzo ważna w kuchni jest harmonia smaków, gdy uczymy się gotować nie mamy jeszcze takiej wprawy i nie wyczuwamy do końca co się dobrze z czym komponuje, więc możemy zaufać wszelakim książkom kucharskim, poradom znajomych czy różnym przepisom z blogów. To, że lubimy bardzo jakąś przyprawę nie oznacza, że możemy ją dodawać wszędzie bez opamiętania. Może nam się w końcu przejeść. Nie denerwujemy się zanadto, gdy coś nam nie wychodzi, potrzeba trochę doświadczenia i cierpliwości, by potrawy zaczęły wychodzić zadowalająco, nie ma co się oburzać, trzeba próbować dalej i nie zniechęcać się. Gotowanie samemu jest świetną zabawą, należy podejść do tego na spokojnie, a wtedy będziemy naprawdę miło spędzać czas.
Read More