Przepisy kulinarne z kraju kwitnącej wiśni
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia japońska od wieków przechodzi bezustanny rozwój z powodu następujących zmian politycznych i społecznych. Jej nowoczesna odmiana jest zdominowana przez przepisy zawierające ryż lub makaron. Bardzo popularne są zupy oraz potrawy z ryb, mięsa, warzyw i tofu.

Jako że Japonia jest krajem wyspiarskim, nikogo nie powinien dziwić fakt, że mieszkańcy tego państwa spożywają pokaźne ilości owoców morza. Przepisy kulinarne z mięsami jeszcze do niedawna były rzadkością z powodu obostrzeń wytyczanych przez zasady buddyzmu. Mimo tego obecnie potrawy czysto wegetariańskie nie są zbyt chętnie przyrządzane. Japońscy dietetycy z niepokojem obserwują narastający w ostatnich latach trend, dążący do zastępowania warzyw przez produkty przetworzone.

Japończycy w szczególności lubią dania grillowane, smażone na patelni oraz duszone. Posiadają także przepisy na własne słodycze, których spożywają znaczne ilości.

Szczególnie apetycznym elementem kuchni japońskiej są potrawy regionalne. Każdy region posiada wiele specyficznych dla siebie przepisów kulinarnych.

Tradycją jest zjadanie ryżu do ostatniego ziarenka. Goście podczas kulinarnych spotkań nie powinni wyrażać próśb co do menu, gdyż jest to uważane za niegrzeczne. Nawet w nieformalnych sytuacjach picie alkoholu do jedzenia zawsze rozpoczyna się od wspólnego toastu. Niedopuszczalne jest, aby ktoś sobie nalał i zaczął pić przed innymi.

Japońskie przysmaki kryją wiele pysznych sekretów. Mamy nadzieję, że naszym artykułem zdołaliśmy choć trochę przybliżyć tą egzotyczną dla naszych podniebień kuchnię. Zachęcamy was do własnych eksperymentów ze smakami kraju kwitnącej wiśni.