Składniki:
1. Pół kilograma mieszanego mięsa mielonego
2. Pół szklanki mleka
3. 1 czerstwa bułeczka
4. 1 jajko
5. 10 dag żółtego twardego sera
6. Mielona papryka
7. 2 łyżki mąki
8. 80 dag pomidorów
9. 20 dag fasoli perłowej z puszki lub ugotowanej
10. 3 ząbki czosnku
11. 2 łyżki oliwy
12. Zioła prowansalskie
13. Ulubione świeże zioła
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Pomidory zalać wrzącą wodą, odcedzić i na sicie przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebule z czosnkiem, a następnie dodać pomidory, podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku przyprawami, ziołami i solą i dusić pod przykryciem około 20 minut dosyć często mieszając. Pod koniec dołożyć ugotowaną suchą fasolę lub fasolę z puszki (osączoną), delikatnie wymieszać i ogrzewać na małym płomieniu.
Mięso mielone przełożyć o miski, dodać do niego namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko i 5 dag startego żółtego sera. Wymieszać i wyrobić na gładką masę. Doprawić mieloną papryką, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować niewielkie klopsiki obtaczać je w mące i wkładać do powoli gotującego się sosu pomidorowego. Od czasu do czasu podczas duszenia (pod przykryciem) delikatnie zamieszać.
Przed podaniem danie posypać resztą startego sera i udekorować świeżymi ziołami.