Jak powstaje miód pszczeli?

0
482

Miód pszczeli jak sama nazwa wskazuje produkują pszczoły. Znoszą one do ula nektar kwiatowy albo spadź, który wabi je do poszczególnych kwiatów. Pszczoły pobierają nektar do zbiorniczka, który nazywany jest wolem miodowym i pod wpływem odpowiednich enzymów i kwasu mrówkowego (sacharoza) przekształcają go w swoim układzie pokarmowym w glukozę i fruktozę.

Taką mieszaninę popularnie nazywamy cukrem inwertowanym. W ulu nektar przechowywany jest w komórkach i to w nich właśnie dojrzewa. Pszczoły są bardzo pracowitymi owadami i stale przenoszą miód z miejsca na miejsce, aż do momentu, gdy stwierdzą, że jest on gotowy. Wówczas pszczoły zamykają komórki woskiem. W tym momencie pszczelarz może wyjąć miód z pasieki i może go samodzielnie przechowywać np., w słoiczkach.

Dlaczego miód produkują pszczoły?

Odpowiedź jest bardzo prosta, – ponieważ jest ich pokarmem i gromadzą go tyle ile mają tylko sił. Autorem powyższego artykułu jest Tomasz Miodek, jeśli chcesz przeczytać więcej informacji o miodzie odwiedź moją stronę: www.tomekmiodek.pl/miod-pszczeli.